Înregistrare TVA

Ce înseamnă plătitor de TVA ?

Atunci când ești plătitor de TVA, facturile și bonurile fiscale emise la vânzarea bunurilor sau serviciilor trebuie să conțină TVA.

Această taxă pe valoare adaugată (de 19%, 9% sau 5%) este colectată de către societatea comercială de la consumatorul final. Totodată, în măsura în care societatea achiziționează, la rândul său, bunuri sau servicii de la agenți economici plătitori de TVA, aceasta plătește un preț care conține TVA. 

Diferența dintre TVA-ul colectat de la clienți și TVA-ul achitat furnizorilor (TVA-ul dedus) este suma pe care firma o datorează statului și care trebuie achitată la ANAF.

Inregistrare tva

O firmă nouă este neplătitoare de TVA și devine plătitoare atunci când:

Depășește plafonul de venituri de 300.000 lei/an.


Optează să devină plătitoare de TVA, fără să depășească plafonul de venituri de 300.000 lei/an.

Astfel, dacă într-un an fiscal ai o cifră de afaceri mai mare de 300.000 lei, ești obligat să te înregistrezi ca plătitor de TVA in maxim zece zile de la sfârșitul lunii în care plafonul de 300.000 lei a fost depășit.

De ce să fii plătitor de TVA dacă nu ai depășit plafonul de 300.000 lei?

Majoritatea clienților tăi sunt persoane juridice plătitoare de TVA, care urmăresc să-și deducă TVA-ul din facturile de achiziție.

Majoritatea furnizorilor tăi sunt plătitori de TVA care emit facturi cu TVA (pe care, fiind plătitor de TVA, ți-l poți deduce).

Faci achiziții din afara țării.
Vinzi in afara țării (export).
Dacă vrei să devii plătitor de TVA, noi te putem ajuta cu înregistrarea la ANAF.