Închidere prin lichidare voluntară

Cea mai simplă metodă de a închide o firmă este prin lichidare voluntară fără lichidator. Această procedură presupune mai multe etape și verificări, astfel încât firma să fie radiată definitiv din evidența Registrului Comerțului. Atunci când o firmă nu este închisă în mod corespunzător, administratorul sau administratorii riscă înscrierea faptelor în cazierul fiscal, ceea ce-i va împiedica să deschidă o altă firmă în viitor.

Astfel, chiar dacă nu mai desfășori activitate pe firmă, ești obligat fie să depui declarațiile și bilanțurile inactive la timp, fie să dizolvi, lichidezi și să radiezi firma. În niciun caz nu poți pur și simplu să o abandonezi pentru că vei intra in evidența ANAF și a Registrului Comerțului, care poate cere insolvența sau lichidarea cu lichidator. Vei ajunge, în final, să plătești mult mai mult ca să-ți rezolvi problema iar procesul birocratic va fi unul îndelungat.

lichidare prin insolventa

Ce trebuie să știi despre lichidarea voluntară:

Trebuie să existe acordul asociaților cu privire la modul în care vor fi împărțite bunurile rămase după plata datoriilor.

Nu trebuie să existe datorii către ANAF sau alți creditori.Ai nevoie de un contabil care să te ajute cu întocmirea documentelor necesare.

Procesul durează aproximativ 2-3 luni.
Cum se desfășoară procesul de lichidare voluntară:

Verificare

Verificarea fișei contribuabilului la ANAF și achitarea restanțelor către ANAF sau alți creditori.

Dizolvare și Lichidarea voluntară

Depunerea cererii de înregistrare a mențiunii și a Hotărârii AGA/Deciziei asociatului unic la ONRC și achitarea taxelor aferente (aproximativ 200 lei).


Documente contabile

Întocmirea bilanțului de lichidare și a hotărârii de repartizare a activelor societății de către contabil.
Radierea

Depunerea dosarului de radiere: documentele contabile, CUI-ul firmei, cererea de radiere, certificatele constatatoare și cel de la ANAF care atestă că firma nu are datorii, dovada achitării taxelor la ONRC.

Închiderea situației financiar-contabile

Cea mai importantă și complexă etapă în procesul de închidere prin lichidare voluntară este închiderea situației financiar-contabile și întocmirea bilanțului de lichidare. Acest aspect trebuie discutat în amănunt cu un contabil, care va calcula și care este impozitul pe venit din lichidarea societății.

Îți punem la dispoziție profesioniști contabili cu experiență de peste 20 de ani în astfel de proceduri ca să fii sigur că nu vei avea probleme pe viitor.

Vrei să închizi o firmă prin lichidare voluntară?